Högtidligt firande av metr. Kleopas installation

Metr. Kleopas installation

Metr. Kleopas installation

Stockholm. I dag firades den högtidliga installationen av metropolit Kleopas Strongylis av Sverige och Skandinavien i grekisk-ortodoxa metropolitkyrkan i Stockholm som var fullsatt. Vid installationen närvarande bland andra ärkebiskop Leo av Karelen och Finland, metropolit Stefanos av Tallinn och Estland, metropolit Athenagoras av Belgien, metropolit Emmanuel av Frankrike, metropolit Athenagoras av Kydonion, metropolit emeritus Pavlos, biskop Evmenios av Levki och biskop Dositej (serbisk-ortodoxa stiftet Skandinavien och Storbritannien). Parisexarkatet och Rumänsk-ortodoxa stiftet Skandinavien var representerade genom präster. Svenska kyrkan, Romersk-katolska kyrkan och Sveriges kristna råd var också representerade. Slutligen närvarade också Sveriges trossamfundsminister Stefan Attefall och Greklands ambasadör

Fader Kleopas Strongylis valdes till ny metropolit av Sverige och Skandinavien den 5 maj. Han var prost i grekisk-ortodoxa metropolitkyrkan i Boston fram tills dess. Han vigdes till biskop i Fanar, Istanbul, den 21 maj.

Metropolit emeritus Pavlos Menevisoglou, som har tjänstgjort fyrtio år som metropolit av Sverige och Skandinavien, har tilldelats titeln metroplit av Amaseia.

Metropolitdömet Sverige och Skandinavien grundades av Ekumeniska patriarkatet 1969. Den första metropoliten, Polyevktos Fifinis, tjänstgjorden 1970-1974. Han efterträddes av metropolit Pavlos Menevisolgou.

Metropolitdömet har sedan 1976 sitt säte i St. Georgios metropolitkyrka i Stockholm och omfattar Sverige, Norge, Danmark och Island. För närvarande ansvarar metropolitdömet för de grekisk-ortodoxa och finsk-ortodoxa församlingarna på dess territorium. Metropoliten är också ordförande i Skandinaviska ortodoxa biskopsmötet som grundades 2011.

Metropolitdömet beräknas ha 21 500 medlemmar i Sverige. De ortodoxa kyrkorna som är registrerade trossamfund i Sverige beräknas ha sammanlagt 87 342 medlemmar.

Fler bilder finns här och här.

En kort biografi över den nye metropoliten finns här.

Posta en kommentar eller lämna en trackback: Trackback URL.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: