Metropolit Kleopas installation

Metropolit Kleopas av Sverige och Skandinavien

Sverige. Metropolit Kleopas av Sverige och Skandinavien kommer att fira avskedsgudstjänst i sin gamla församling, den grekisk-ortodoxa metropolitkyrkan i Boston, söndagen den 1 juni. Hans installation som metropolit av Sverige och Skandinavien kommer att firas i metroplitkyrkan i Stockholm lördagen den 14 juni. Hans första biskopsliturgi kommer att firas på söndagen den 15 juni.

Fader Kleopas Strongylis valdes till ny metropolit av Sverige och Skandinavien den 5 maj. Han vigdes till biskop i Fanar, i Istanbul, den 21 maj.

Metropolit emeritus Pavlos Menevisoglou, som har tjänstgjort fyrtio år som metropolit av Sverige och Skandinavien, har tilldelats titeln metroplit av Amaseia.

Metropolitdömet Sverige och Skandinavien grundades av Ekumeniska patriarkatet 1969. Den första metropoliten, Polyevktos Fifinis, tjänstgjorden 1970-1974. Han efterträddes av metropolit Pavlos Menevisolgou.

Metropolitdömet har sedan 1976 sitt säte i St. Georgios metropolitkyrka i Stockholm och omfattar Sverige, Norge, Danmark och Island. För närvarande ansvarar metropolitdömet för de grekisk-ortodoxa och finsk-ortodoxa församlingarna på dess territorium. Metropoliten är också ordförande i Skandinaviska ortodoxa biskopsmötet som grundades 2011.