Metropolit Kleopas biskopsvigning och installation

Metropolit Kleopas av Sverige och hela Skandinavien

Metropolit Kleopas av Sverige och Skandinavien

Istanbul. Metropolit electus Kleopas Strongylis vigdes i dag, den 21 maj 2014, på Konstantin och Helenas festdag till biskop av den ekumeniske patriarken Bartholomaios i St. Georgios kyrka i Fanar i Istanbul. Ärkebiskop Demetrios  av Amerika och Heliga synodens medlemmar närvarade vid biskopsvigningen.

Metropolit Kleopas Strongylis av Sverige och Skandinavien (hans namn i världen var Panagiotis Strongylis) föddes i Athen 1966. Han läste teologi vid Athens universitet och Rizareios teologiska högskola. Han avlade grundexamen i teologi 1988 och studerade sedan ortodox kyrkorätt i två år vid Athens universitet. Han fortsatte sedan sina studier i England vid Durhams universitet och avlade masterexamen 1992. 1994 avlade han masterexamen i ortodox teologi vid Holy Cross Greek Orthodox School of Theology i Brookline, Massachusetts. Han läste forskarutbildning i bibelvetenskap vid Bostons universitet och Harvard Divinity School. 1996 disputerade han vid Thessalonikis universitet.

Han vigdes till diakon 1989 och präst 1992 av metropolit Kleopas av Thessaliotis i Grekland som också utnämnde honom till arkimandrit. Medan han studerade vid Holy Cross var han också verksam som teologisk sekreterare åt metropolit Methodios av Boston. Därefter undervisade han i patristik tre år vid prästseminariet. Från 1996 till 2004 var han verksam som församlingspräst. Han utsågs i mars 2009 till prost vid katedralen i Boston. Under sin tid i Boston undervisade han också verksam som lärare på gymnasienivå och universitetsnivå.

Ekumeniska patriarkatets ständiga synod (kyrkostyrelse) valde arkimandrit Kleopas Strongylis till ny metropolit av Sverige och Skandinavien den 5 maj 2014. Den stora kungörelsen av utnämningen till ny metropolit av Sverige och Skandinavien firades den 20 maj i St. Georgios kyrka i Fanar.

Metropolit Kleopas Strongylis har publicerat ett antal teologiska böcker och artiklar. Han behärskar grekiska, engelska, hebreiska, latin, franska och italienska och han har nu börjat lära sig svenska. Hans första liturgi som biskop kommer att firas i katedralförsamlingen i Boston söndagen den 1 juni. I samband med detta kommer han att ta avsked av sin gamla församling. Installation som metropolit av Sverige och Skandinavien är preliminärt planerad till den 14 juni.

Ekumeniska patriarkatets metropolit av Sverige och Skandinavien ansvarar för de grekisk-ortodoxa och finsk-ortodoxa församlingarna i Sverige, Norge, Danmark och Island. Han är också ordförande i Skandinaviska ortodoxa biskopsmötet.

Bilder från biskopsvigningen finns här.

Bilder från firandet av stora kungörlsen finns här.

Mer om biskopsviningen kan läsas på grekiska här.

Den ekumeniske patriarken Bartholomaios vigningstal till metropolit Kleopas finns på grekiska här.

Metropolit Kleopas predikan efter sin biskopsvigning finns på grekiska här.

Information om metropolit Kleopas avskedsgudstjänst i Boston finns här.