Ny metropolit av Sverige och Skandinavien

Fader Kleopas Strongylis

Istanbul. Ekumeniska patriarkatet har i dag, den 5 maj 2014, valt arkimandrit teol. dr. Kleopas Strongylis från Bostons metropolitdöme till ny grekisk-ortodox metropolit av Sverige och Skandinavien.

Den nuvarande metropliten teol. dr. Pavlos Menevisoglou, som drar sig tillbaka efter fyrtio år som överherde för metropolitdömet, får titeln metropolit av Amaseia.

Metropolitdömet av Sverige och Skandinavien kommer att förvaltas av den grekisk-ortodoxe metropoliten Athenagoras av Belgien och Nederländerna tills den nye metropoliten tar det i besittning.

Kleopas Strongylis (Κλεόπας Στρογγύλης) föddes i Athen den 20 augusti 1966. Han läste grundutbildning i ortodox teologi vid Athens universitet och avlade examen 1984. 1989  blev han vigd till diakon. 1992 avlade han masterexamen i teologi vid Durhams universitet i England och blev vigd till präst. 1994 avlade han masterexamen i ortodox teologi vid Holy Cross i Boston. 1996 disputerade han i ortodox teologi vid Thessalonikis universitet.

Han har varit verksam i över tjugo år i USA och har tjänstgjort som teologisk sekreterare åt metropolit Methodios av Boston, som församlingspräst, som ansvarig för trosundervisningen i Bostons metroplitdöme och som föreståndare för metroplitkyrkan. Han har också undervisat på Holy Cross och publicerat ett antal artiklar och böcker.

Bilder från metropolitvalet finns här.

Uppdatering:

Ethnikos Kiryx rapporterar att metropolit electus Kleopas Strongylis av Sverige och Skandinavien sannolikt kommer  att vigas till biskop den 21 maj av den ekumeniske patriarken Bartholomaios i Fener i Konstantinopel. Arkimandrit Kleopas Strongylis meddelar Ethnikos Kiryx att han är tacksam och överraskad över valet till metropolit av Sverige och Skandinavien.