De ortodoxa kyrkoledarnas möte i Istanbul om det panortodoxa konciliet

Istanbul. Den ekumeniske patriarken Bartholomaios bjöd in ledarna för de olika ortodoxa kyrkorna till ett möte i Istanbul den 6-9 mars i år för att diskutera det panortodoxa konciliet som har planerats sedan den panortodoxa konferensen på Rhodos 1961.

I skrivelsen (se här) från mötet i Istanbul fastslås det att förarbetet för det panortodoxa konciliet ska påskyndas. En särskild interortodox kommitté ska arbeta med att bereda konciliet från september 2014 till påsken 2015. Under första hälften av 2015 ska den sista prekonciliära panortodoxa konferensen sammanträda. Det panortodoxa konciliet planeras sammanträda i Istanbul under 2016. Alla beslut i förberedelsearbetet till konciliet och själva konciliebesluten fattas med konsensus.