Antalet ortodoxa kristna i Sverige

Sverige. Enligt statistik från Nämnden för statligt stöd till trossamfund betjänades 63 429 personer av de registrerade ortodoxa kyrkorna (exklusive de orientaliska, förkalcedoniska kyrkorna) i Sverige år 2011. Det faktiska antalet ortodoxa trosbekännare i Sverige måste antas vara något högre än detta antal eftersom alla ortodoxa församlingar inte är registrerade som bidragsberättigade trossamfund (en del ortodoxa församlingar i Sverige har valt associationsformen ideell förening istället för registrerat trossamfund).

De ortodoxa och orientaliska kyrkorna har registrerat sig hos nämnden som en gemensam grupp med namnet Ortodoxa och österländska kyrkors ekumeniska råd, men separat statistik ges för varje trossamfund inom denna grupp. Statistiken för 2012 kommer att publiceras under hösten 2013. Regelsamling med gällande lagar och regelverk för trossamfund, ideella föreningar och stiftelser i Sverige publiceras årligen av Föreningen auktoriserade revisorer.