Ny ärkebiskop vald till Parisexarkatet

Paris. Stiftsmötet för Ärkestiftet för rysk-ortodoxa kyrkor i Västeuropa, Ekumeniska patriarkatets exarkat, har sammanträtt mellan den 31 oktober och 1 november i Paris för att besluta om stadgerevision och välja ny en ny ärkebiskop att efterträda ärkebiskop emeritus Gabriel som avled den 26 oktober i år.

Inför valet av ny ärkebiskop hade stiftsmötet tagit fram en lista på tre kandidater som skickades till Konstantinopel för godkännande: arkimandrit Grigorios Papathomas, arkimandrit Job Getcha och arkimandrit Simeon Cossec.

Ekumeniska patriarkatet skickade tillbaka en ny lista på kandidater till stiftsmötet: arkimandrit Job Getcha (den ende kandidaten från den ursprungliga listan), arkimandrit Bessarion Komzias och prästmunk Mykhaylo Anischenko.

Den 1 november valde stiftsmötet arkimandrit Job Getcha till ny ärkebiskop.

Arkimandrit Job Getcha (namn i världen: Ihor Wladimir Getcha) är född i Montréal den 31 januari 1974. Han har ukrainsk härkomst. Efter utbildning i Canada studerade han ortodox teologi vid Saint-Serge i Paris. Han tog masterexamen i ortodox teologi 1996 och avlade munklöften och blev vigd till diakon samma år. Han doktorerade i teologi vid Saint-Serge och Institute Catholique i Paris 2003 och blev vigd till präst samma år av ärkebiskop Gabriel av Komana. 2012 blev han docent. Han har varit verksam präst i Parisexarkatet och som lärare i liturgivetenskap, kyrkohistoria, dogmatik och kyrkorätt i Paris, Fribourg (Schweiz), Chambésey och Kiev.

Källor

Both comments and trackbacks are currently closed.