Bikt i Ortodoxa kyrkan

Bikt i Ortodoxa kyrkan innebär att man först gör en allmän samvetsrannsakan i vilken man prövar sina handlingar och vanor mot det dubbla kärleksbudet (Matt 22:36-40), den gyllene regeln (Matt 7:12; Tob 4:15), de tio budorden (2 Mos 20:1-17; 5 Mos 5:6-21), saligprisningarna (Matt 5:3-12) och Andens frukter (Gal 5:22-25). Sedan uttrycker man sin uppriktiga ånger över de synder man har begått mot Gud och sina medmänniskor och sin avsikt att göra bättring genom att bekänna synderna inför en präst (biktfader) som av biskopen har fått i uppdrag att förvalta bikt och försoning.

Biktfadern är kyrkans vittne som inför Gud och församlingen intygar den biktandes ånger genom att ta emot syndabekännelsen och försonar den biktande genom att förkunna Guds nåd och förlåtelse i avlösningsbönen. Biktfadern kan också hjälpa den biktande genom att ge andliga råd och botövningar som syftar till att hjälpa den biktande att göra framsteg i det andliga livet genom att bryta de dåliga vanor som tidigare har förlett den biktande att falla i synd.

Ortodoxa kyrkans kateketiska tradition uppmanar de troende att gå till bikt fyra gånger om året i samband med de fyra fastetiderna eller en gång om året i stora fastan inför påsk eller oftare. I en del ortodoxa församlingar följer man sedvanan att alltid gå till bikt som förberedelse inför nattvardsgång.

Historiskt sett har Ortodoxa kyrkans nuvarande biktbruk sitt ursprung i den offentliga kyrkotukten i fornkyrkan och den enskilda andliga vägledningen i det tidiga klosterväsendet. Teologiskt sett är bikten en följd av den apostoliska nyckelfullmakten att förlåta synder (jfr Matt 16:19; Joh 20:23) och kyrkans uppdrag från Jesus Kristus att försona människor genom att förkunna omvändelse och Guds nåd.

Litteratur i urval