Skandinaviska ortodoxa biskopsmötet

Sverige. Den 10 januari 2011 inrättades Skandinaviska ortodoxa biskopsmötet somomfattar grekisk-ortodoxa metropolitstiftet, serbisk-ortodoxa stiftet och rumänsk-ortodoxa stiftet. Biskopsmötet hade sitt konstituerande möte i grekisk-ortodoxa katedralen i Stockholm under ledning av dess ordförande, metropolit Pavlos av Stockholm och Skandinavien.

Vid fjärde prekonciliära allortodoxa konferensen i Chambésy, den 6-12 juni 2009, beslutade de ortodoxa kyrkorna att upprätta allortodoxa biskopsmöten på Ortodoxa kyrkans nya områden(se kommuniké). Detta beslut syftar till att börja rätta till den nuvarande kyrkorättsliga avvikelsen med flera parallella ortodoxa stift som omfattar samma områden (se beslut). Denna avvikelse strider mot ortodoxa kyrkans kyrkosyn och kyrkorätt som föreskriver att det ska finnas endast en biskop för varje kyrkligt område.

De nya ortodoxa biskopsmötena ska samordna de reguljära ortodoxa kyrkornas verksamhet och sträva efter att skapa förutsättningar för att på sikt skapa normala stiftsstrukturer som följer Ortodoxa kyrkans kyrkosyn och kyrkorätt. I samband med detta beslut utfärdades också stadgar för dessa nya ortodoxa biskopsmöten (se här).

Ortodoxa biskopskonferensen för Skandinavien: biskop Dositej, metropolit Pavlos och biskop Macarie.

Skandinaviska ortodoxa biskopsmötet: biskop Dositej, metropolit Pavlos och biskop Macarie.